Thursday, August 05, 2010

Madu Lebah.. 'Emas' Yemen.Wadi Du'an Honey in Yemen
Assalamu'alaikum wr wb

Sejak dari tahun 2007, saya telah 3 kali berkunjung ke negara Yemen. Negara miskin, tetapi kaya dengan madu lebah nya. Hairan, kotak-kotak sarang lebah diletak di tepi padang pasir, ada pula lebah yang datang. Rumput sehelai dua nak dicari pun susah, mana pula lebah Yemen mendapat madu dari bunga padang pasir..?? Tempat madu terkenal di Yemen adalah di selatan... iaitu di Wadi Du'an, dulu nya di dalam negara Yemen Selatan, atau lebih tepat lagi, kawasan Hadhramout.. Ramai Syed Malaysia dan keturunan Melayu Arab asal dari sini..

Wadi Du'an in Hadhra mout, Yemen produced the most expensive honey in the world. The quality is exceptional. You can find special outlets in Sana'a, Yemen that sells honey from South of Yemen, i.e Wadi Du'an. I did took several pictures of the outlets that I will upload later. In the meanwhile, I have some Islamic facts about honey to share here;
Allah S.W.T. telah menciptakan sekalian makhluk-Nya dan memudahkan untuk mereka barang yang diperlukan mereka untuk meneruskan kehidupan di dunia ini. Allah S.W.T. telah menciptakan sejenis serangga yang dipanggil lebah. Madunya mempunyai berbagai-bagai manfaat dan penyembuh bagi keharmonian dan kebahagian hidup manusia.

Di dalam Al-Quran pada surah "An-Nahl" (lebah) telah menceritakan tentang kewujudan lebah madu. Sebagaimana firman Allah S.W.T. di dalam ayat 68-69 surah "An-Nahl" yang bermaksud :

Dari perut lebah itu keluar minuman (madu) yang bermacam-macam warna. Di dalamnya terdapat ubat yang boleh menyembuhkan bagi manusia. Sesungguhnya yang demikian itu, benar-benar terdapat tanda (kebesaran Tuhan) bagi orang-orang yang memikirkannya.

Dalam surah tersebut juga Allah S.W.T. telah menerangkan bahawa madu juga boleh dijadikan ubat kepada manusia selain dijadikan makanan. Ayat 68-69 ini juga dinamakan ayat "syifa" iaitu ayat penyembuh.

Lebah juga sudah dikenali sejak zaman Firaun yang memerintah Mesir Dinasti Pertama pada tahun 300 sebelum masihi. Beliau menggunakan lebah sebagai manisan dan dijadikan mata wang serta lambang sejarah.

Di Sepanyol pula telah dijumpai batu bersurat pada sebelum masihi yang terdapat lukisan yang nenunjukkan pencari lebah memanjat batu-batu besar bagi memungut madu. Banyak lagi penemuan lain yang telah dijumpai yang menggambarkan perkara-perkara yang berkaitan dengan lebah dan madu pada tahun sebelum masihi seperti pada Zaman Tamadun Parsi, Greek, Rom dan sebagainya.

Di Asia Tenggara sehingga ke hari ini belum ada penemuan sejarah membuktikan bahawa masyarakat zaman sebelum masihi menjalankan usaha mendapatkan madu daripada lebah. Lebah Madu merupakan serangga yang penting dalam proses pendebungaan pokok. Ia amat berfaedah pada keseluruhan masa hidupnya dan dalam masa satu hari, ia akan melawati bunga-bunga dan menyebarkan debunga dengan banyaknya.

Kitaran Hidup Lebah

Empat peringkat pertumbuhan lebah:

Telur
Larva
Pupa
DewasaKini sarang lebah tiruan yang dibuat dari tanah liat dan menyerupai sarang lebah yang terdapat di lubang-lubang pokok semakin popular semula.Madu Yemen paling pekat di dunia kerana viscosity nya paling baik, ini kerana kandungan air yang amat sedikit akibat panas kering padang pasir... sebenar benar pati..Kotak nampak plywood saja... tetapi hasil nya menakjubkan..

Madu Yemen sebesar bekas rojak 'Mak Bee 500ml' dijual dengan harga RM300-RM1,500.00 di Kuala Lumpur. Itu merupakan penambahan harga sebanyak 300-400% dari harga asal di Sana'a, Yemen.

No comments:

Post a Comment