Wednesday, March 02, 2011

Cara memagar diri dari ilmu hitam (sihir)
Cara memagar diri
dari ilmu hitam (sihir)
Di bawah ini ini di nyatakan cara-cara atau amalan yang boleh di lakukan mengikut kemampuan  anda untuk memagar diri anda dan keluarga dari perbuatan jahat tukang sihir atau pengamal ilmu hitam.
Pagar Pertama (1)
Makan Tamar ‘Ajwah dan Tamar Madinah
Amalkan memakan tamar (kurma) ‘Ajwah dan jika boleh makan bersama dengan Tamar Madinah. Sekiranya anda tidak boleh mendapatkan kedua-dua jenis tamar tersebut, makanlah apa-apa jenis tamar yang ada supaya menepati sabda Rasulullah S.A.W. yang berbunyi:

Barangsiapa yang memakan tujuh biji tamar ‘Ajwah, dia tidak akan mendapat sebarang kemudaratan racun atau sihir yang terkena pada hari itu. - Petikan dari Hadis Riwayat Al- Bukhari a.s.
Pagar Kedua (2)
Berwuduk sebelum tidur
Sihir tidak akan memberi sebarang kesan terhadap seseorang muslim yang mempunyai wuduk. Setiap muslim yang berwuduk akan sentiasa dikawal ketat oleh para Malaikat sebagaimana diperintahkan oleh Allah S.W.T. kepada mereka. Sabda Rasulullah S.A.W.:
Ertinya: Sucikanlah jasad-jasad ini mudah-mudahan Allah akan menyucikan kamu. Kerana sesungguhnya tiada seorangpun dari mereka yang bersuci terlebih dahulu sebelum tidur, melainkan ada bersamanya seorang Malaikat. Malaikat tersebut tidak akan pernah terlalai walaupun sedetik untuk mengucapkan doa: ‘Ya Allah! Ampunilah dosa hambaMu ini kerana dia telah tidur dalam keadaan bersuci’ – Petikan dari Hadis Riwayat At -Tabraani .
Pagar Ketiga (3)
Mengambil berat tentang solat wajib secara berjemaah
Mengambil berat tentang solat berjemaah akan menjadikan seseorang muslim bebas serta aman dari gangguan Syaitan. Bersikap sambil lewa terhadap solat berjemaah menyebabkan Syaitan akan mengambil peluang untuk mendampingi mereka. Apabila selalu berdampingan, lama kelamaan ia akan berjaya merasuk, menyihir atau  melakukan kejahatan lain. Mengikut riwayat Abu Hurairah r.a., Rasulullah S.A.W. telah bersabda :
Ertinya : Mana-mana kampung mahupun kawasan ­hulu yang tidak mendirikan solat wajib berjemaah meskipun penduduknya cuma tiga orang, nescaya akan didampingi oleh Syaitan. Oleh itu hendaklah dirikan solat berjemaah. Sesungguhnya serigala akan memakan  kambing-kambing yang menyendiri dari puaknya – Petikan dari Hadis Riwayat Abu Daud a.s.
Pagar Keempat (4)
Mendirikan Solat Tahajjud  untuk memagarkan diri dari sihir.
Bangunlah mengerjakan solat malam dan janganlah mempermudah-mudahkannya. Sifat mempermudah-mudahkan bangun bersolat malam boleh memberi ruang kepada Syaitan untuk menguasai diri seseorang itu. Apabila Syaitan telah mampu menguasai diri seseorang, maka dirinya adalah tidak ubah seperti bumi yang ketandusan akibat kesan tindakbalas hasil perlakuan Syaitan tersebut. Ibnu Mas’ud r.a. telah berkata: Rasulullah S.A.W. pernah diberitahu tentang perihal seorang lelaki yang tidur hingga ke subuh dengan tidak mengerjakan solat malam, maka Rasulullah S.A.W. pun bersabda:


Ertinya : Sesungguhnya Syaitan telah kencing di dalam telinganya – Petikan dari Hadis Riwayat al-Bukhari dan Muslim.

Pagar Kelima (5)
Membaca doa perlindungan apabila masuk di dalam tandas
Tandas adalah tempat kotor dan merupakan rumah bagi Syaitan. Oleh itu ia akan cuba sedaya upaya menggunakan kesempatan yang ada untuk menguasai seseorang muslim setiap kali orang itu masuk ke tandas.
Di dalam sebuah buku seorang mangsa sihir telah melapurkan bahawa dia pernah memasuki tandas dengan tidak membaca doa perlindungan. Seketika kemudian dia telah dirasuk oleh Syaitan. Apabila Rasulullah S.A.W mahu memasuki tandas, baginda akan membaca doa perlindungan dengan berkata :
Ertinya : Dengan nama Allah. Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung denganMu dari sebarang kekotoran dan gangguan Syaitan – Petikan dari Hadis Riwayat al Bukhari dan Muslim. Maksudnya adalah berlindung dari gangguan Syaitan-Syaitan jantan atau betina.
Pagar Keenam (6)
Perlindungan ketika hendak mengerjakan solat.
Jubair ibnu Mut’im r.a. pernah mendengar Rasulullah S.A.W. menyebut zikir berbunyi :
sebanyak 3 kali. kemudian menyebut :
Pagar Ketujuh (7)
Memagar isteri selepas selesai akad nikahSelepas majlis akad nikah, pada malam pengantin sebelum memulakan adab-adab berpengantin yang lain, hendaklah suami meletakkan tangan kanannya di atas ubun-ubun kepala isterinya sambil berdoa :


Ertinya : Ya Allah, aku memohon kepadaMu kebaikannya dan kebaikan yang telah Engkau selubungi keatasnya, dan aku berlindung dari keburukannya dan keburukan yang telah Engkau selubungi ke atasnya.
Ya Allah berkatilah isteriku ini ke atasku dan lindungilah dirinya dari segala keburukan perbuatan orang-orang yang dengki, dan perbuatan tukang sihir apabila dia telah melakukan sihir dan dan perbuatan orang-orang yang suka melakukan tipu daya - Riwayat Abu Daud a.s.
Pagar Kelapan (8)
Berwuduk sebelum tidur,membaca ayat-ayat al-Kursi dan berzikir kepada Allah sehingga terlelap.
Dalam satu hadis sahih telah menceritakan bahawa Syaitan telah berkata kepada Abu Hurairah: Barangsiapa yang membaca ayat-ayat al-Kursi sebelum tidur, dirinya sentiasa di dalam peliharaan Allah manakala Syaitan sekali-kali tidak mampu mendekatinya sehinggalah ke waktu pagi. Rasulullah S.A.W. telah bersetuju dengan cerita Abu Hurairah tersebut sambil berkata: Ia telah bercakap benar kepada engkau, walhal Γ­a sendiri sememangnya penipu - Riwayat al Bukhari.

No comments:

Post a Comment